Wees alert op wiet

Datum:

In een speciaal ingerichte hennepcontainer gaven Albert Jan Bor en zijn collega’s vorige week voorlichting tijdens een jaarlijkse veiligheidsdag in Almere. Met het doel om omwonenden bewust te maken van de gevaarlijke situaties die zij aantreffen bij het oprollen van een wietkwekerij. De hulp van ondernemers die verdachte situaties op bijvoorbeeld bedrijventerreinen opmerken, is daarbij namelijk hard nodig.

Nog veel werk aan de winkel
“In deze hennepcontainer laten we de werkelijkheid zien. Alleen de planten zijn van plastic, maar we hebben deze container ingericht met die spullen die we hebben aangetroffen. Alleen al dit jaar hebben wij zo’n 1300 kwekerijen opgerold. Er is nog veel werk aan de winkel, want de schatting is dat in ons verzorgingsgebied rond de 8000 wietplantages zijn”, vertelt Albert Jan, die als fraude expert de contacten met onder andere politie, gemeenten en woningbouwcorporaties onderhoudt.

Geknoei met elektra
Liander werkt nauw samen met de politie en wordt altijd ingeschakeld bij een verdachte situatie. Erik de Wit en Michel Aartse, beiden fraude specialisten, geven aan de bezoekers uitleg hoe er geknoeid wordt met elektra. Zij doen ter plaatse de netmetingen en herstellen de schade. Aandacht is er ook voor de zogenaamde ‘boobytraps’, die in de container worden getoond. Aan de bezoekers werd een hennepmeldkaart uitgedeeld. Hierop staan de belangrijkste kenmerken en uiteraard de gegevens van Meld Misdaad Anoniem. (bel gratis: 0800 - 7000)

Toename hennepteelt
Uit recente gegevens van de politie blijkt dat het aantal zelfstandige bedrijfstelers en exploitanten van hennep toeneemt. Albert Jan geeft aan dat bij 99% van de kwekerijen wordt gefraudeerd. De planten hebben namelijk veel licht en warmte nodig om de hennep snel te laten groeien. De schade die de hennepteelt veroorzaakt is groot. Lekkages, brandschade en illegaal afgetapte energie zijn eerder regel dan uitzondering.

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet getoond. Deze gebruiken wij om eventueel contact met u op te kunnen nemen.