Belemmerende infra.jpg

Wirwar onder je voeten

Datum:

Monteurs lopen er al jaren tegenaan: belemmerende infra. Onder de grond is het best druk: verschillende kabels en leidingen liggen kriskras over elkaar. Hierdoor kunnen monteurs bij een gas- of elektrastoring niet altijd snel bij de plek des onheils komen. De afdeling Netcare Amsterdam heeft onlangs een handige app ontwikkeld, waarmee zij de situatie onder de grond in kaart kunnen brengen. 

“Het gaat vooral om glasvezelpakketten in stedelijke gebieden. Die zijn door andere partijen over de  gasleidingen en elektrakabels heen gelegd”, vertelt Mark Koelman. Als management trainee bij de afdeling Netcare maakt hij werk van belemmerende infra. “Je moet je voorstellen dat het pakketten zijn van soms wel 1 meter breed. Is er een storing aan onze gasleidingen of elektrakabels, dan moeten we dus voorzichtig onder die glasvezelpakketten graven. Dat kost tijd, geld en nog belangrijker: het graven brengt soms veiligheidsrisico’s met zich mee. In mijn onderzoek heb ik gekeken naar de grootte van dit probleem, waar medewerkers nu tegen aanlopen, en vooral wat we hier slimmer in kunnen doen.”

Foto met je smartphone
Netcare Amsterdam is op zoek gegaan naar een middel om locaties met belemmerende infra te registreren. Dit is een app geworden waarmee monteurs ter plaatse knelpunten in kaart brengen. De app werkt makkelijk, vertelt een van onze monteurs: “Je zet je GPS aan en die lokaliseert gelijk waar je staat. Daarna voeg je een foto toe en een kleine toelichting van wat je tegenkomt. In mijn geval was het niet meer dan 2 minuten werk. Het verbaasde mij hoe snel dit ging. Het werkt!”

Veilig oplossen
Tijdens de pilot Amsterdam zijn er 20 gevallen van belemmerende infra geregistreerd via de app. Mark: “De afwijkende liggingen komen nu nog in een online omgeving, maar die worden straks in WebGIS en Geodiensten zichtbaar, zodat alle andere collega's er in mee kunnen kijken. We willen de registratie nu groter oppakken en bijvoorbeeld kijken naar samenwerking met andere afdelingen binnen en buiten Liander.”

Door heel Nederland
Belemmerende infra komen we in heel Nederland tegen. Mark: “De test maakt heel concreet waar de probleemlocaties voor ons zijn in Amsterdam. Dat kan in de toekomst ook heel handig zijn voor andere regio’s. Met deze manier van data verzamelen krijgt heel Alliander een beter beeld van de actuele situatie in de grond. Dit gaat ons helpen om gerichter naar oplossingen te zoeken tegen de gevolgen van belemmerende infra”.

Belemmerende infra3.jpg

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet getoond. Deze gebruiken wij om eventueel contact met u op te kunnen nemen.