Wordt collega Jeroen Scheer groene techpionier?

Datum:

Onze collega Jeroen Scheer maakt met zijn Open Urban Platform voor Smart Cities & Communities kans om door tv-programma VPRO Tegenlicht te worden uitgeroepen als één van de Groene Techpioniers van Nederland. Via een vakkundige jury en via stemmen op de website worden vijf winnaars gekozen. Stem jij op Jeroen?!

VPRO Tegenlicht zoekt Groene Techpioniers die met revolutionaire ideeën en de technologie van morgen de wereld gaan veranderen. Ondernemers, denkers en doeners die technologie inzetten voor een duurzame toekomst. Jeroen is genomineerd vanwege zijn jarenlange inzet voor de energietransitie. Het is onbekend wie hem genomineerd heeft, dus dat maakt het extra bijzonder.

Energietransitie versnellen

Jeroen is Technology Officer bij IT. Zijn ambitie is om de energietransitie te versnellen door digitalisering, technologie en het energiesysteem van de toekomst aan elkaar te koppelen. Onder meer door de inzet van Open Urban Platforms.

Smart Cities & Communities

Met zijn uitgewerkte idee voor Open Urban Platforms voor Smart Cities & Communities dingt Jeroen mee naar de prijs van Groene Techpionier in de categorieën energie en vervoer. Slimme steden (smart cities) zijn steden die worden bestuurd door op grote schaal informatietechnologie in te zetten. Door onderdelen van de stad te verbinden via een netwerk van sensoren, internet en hoogstaande technologieën kunnen bijvoorbeeld energiesystemen, ziekenhuizen, openbare verlichting, camera’s en EV laadpalen worden geautomatiseerd en simpel aan elkaar worden verbonden. Zo worden slimme steden en communities steeds duurzamer en leefbaarder voor burgers en bedrijven. Amsterdam is zo’n slimme stad.

Volgens Jeroen kunnen de technologieën in Smart Cities & Communities nog efficiënter en effectiever worden ingezet. Leveranciers van onder meer energie, verlichting en elektrisch vervoer leveren nu nog vooral gesloten silo-systemen, systemen die niet met elkaar kunnen samenwerken. Ook is nog onbekend hoe leveranciers nu omgaan met grote hoeveelheden klantdata. De privacy is in het geding. Verder worden burgers, communities en steden nog onvoldoende geholpen om de nieuwe technologieën te omarmen en tegen acceptabele maatschappelijke kosten te verduurzamen. 

Open Urban Platforms

Open Urban Platforms gaan zorgen voor samenwerking tussen leveranciers, de omgang met klantdata en de hulp aan burgers, communities en steden te verbeteren. Jeroen: “Om duurzaamheid, veiligheid en leefbaarheid zo goed mogelijk te faciliteren, is het nodig dat alle ingezette technologie zeer eenvoudig met elkaar samenwerkt. En niet alleen in Amsterdam, maar in heel Nederland en Europa. Maar elke stad moet wel kunnen kiezen voor hun eigen leveranciers van technologie en IT. Dat lukt alleen wanneer er gestandaardiseerd wordt. Dat willen commerciële partijen vaak niet. Het ontwerp voor Open Urban Platforms is zo in elkaar gezet dat je met een minimum aan standaarden vrijwel elke technologie en elk systeem aan elkaar kan koppelen. Als voorbeeld kun je denken aan IP dat in elk apparaat moet zitten, van Tesla en lantaarnpaal tot en met de middenspanningsruimte.”

Het unieke concept dat dit mogelijk maakt is zeer innovatief en onder leiding van Jeroen door een Europees team van (software-leveranciers), kennisinstituten en steden tot stand gekomen. Inmiddels hebben 85 leveranciers, zoals Deutsche Telekom, TNO en steden als London, dit concept omarmd en ondertekend. De EU en de Duitse DIN hebben het uitgewerkte concept tot standaard verheven. Potentieel een enorme besparing omdat niet per stad of dorp alles zelf aan elkaar geknoopt hoeft te worden. De Europese Commissie sprak van een heroïsche prestatie om dit in anderhalf jaar tijd te realiseren.

Stem

Hoe geweldig zou het zijn wanneer onze collega Jeroen Scheer met zijn Open Urban Platforms tot één van de Groene Techpioniers van Nederland wordt uitgeroepen. Stem jij op Jeroen? Doe dat hier!