Zo vader, zo zoon

Datum:

Ze zijn vader en zoon, én… ook collega’s van elkaar. Erik Rikken (54), installatieverantwoordelijke bij Netmanagement, werkt al 27 jaar voor ons bedrijf. Zijn zoon Nico (25) is sinds 3 jaar software-consultant bij MPARE, de Alliander-dochter die een slim systeem levert om energieverbruik en eigen opwek te volgen. 

De appel valt niet ver van de boom? 
Erik: “Dat kun je in ons geval wel zeggen, ja. Toen Nico nog een klein jochie was, zag ik al dat zijn toekomst in de techniek zou liggen. Ik herinner me dat we in De Efteling waren en samen in de achtbaan zaten.  Ik met samengeknepen billen in zo’n karretje, terwijl Nico heel nieuwsgierig om zich heen zat te kijken hoe die achtbaan er precies uitzag. Ging hij hem de volgende dag helemaal nabouwen met Technisch Lego. Toen wist ik al genoeg.” 

En nu zijn jullie collega’s.
Nico: “Niets is zo gaaf als het elektriciteitsnet. Op de TU Eindhoven heb ik meer vakken gevolgd dan strikt noodzakelijk was. Puur vanuit interesse. Toen ik op het punt kwam dat ik stage ging lopen, was ik op zoek naar iemand met visie op de toekomst van het elektriciteitsnet. Ik kwam terecht bij Maarten van Riet, senior consultant bij Liandon en innovator in de energietechniek. Zijn visie sprak mij erg aan. Tot mijn verrassing bood hij me de mogelijkheid om stage te lopen bij een project binnen Alliander, waaruit later startup MPARE is voortgekomen, waar ik nu werk.”

Trots op zoonlief, Erik?
Erik: “Ja natuurlijk. Vooral omdat ik zie dat Nico geen theoretische academicus is. Hij heeft hartstikke goed begrepen waar het bij een netbeheerder om draait. Wij doen ons werk niet op de laptop, maar in de sleuf! Nico bedenkt daarom geen theoretisch concept vanaf een roze wolk, maar kijkt ook of het toepasbaar is in de praktijk. Ik ben zelf ooit als monteur begonnen, dus ik weet hoe belangrijk dat is. Nico is iemand die ‘out of the box’ kan denken, onbetreden paden durft te bewandelen, maar er uiteindelijk wel voor zorgt dat het ook gaat werken.  Dat laatste maakt me extra trots.”

Veel van je vader geleerd, Nico?
Nico: “Toen ik tijdens mijn studie een elektrische gitaar ging bouwen, kon mijn vader me op een bierviltje uitleggen hoe wisselstroom werkt. Met zo’n vader liep ik voor op mijn mede-studenten.”
Erik: “Tegenwoordig laat ik me door Nico alles over meetdata vertellen.”   

Praten jullie veel over het werk?
Nico: “We stoeien samen geregeld over de toekomst van het netbeheer.”
Erik: “Over hoe de techniek zich zal ontwikkelen. En hoe je verder gaat met infrastructuur die steeds verder veroudert. Dat zijn mooie gesprekken." 

vader en zoon2.jpg

 

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet getoond. Deze gebruiken wij om eventueel contact met u op te kunnen nemen.