Bereken de marge op een datacenter

Financieel trainee Gerben Hendriks brengt de kosten in kaart van grootschalige projecten en presenteert zijn bevindingen aan het MT. Hij geniet van die verantwoordelijkheid.


“Een nieuw datacenter of windmolenpark aansluiten op het energienet is niet eenvoudig. Hiervoor gebruiken we de grootste aansluitingen die er zijn. Twee jaar voor de opening zijn wij al bezig om een aansluiting tot in de puntjes te regelen. En dat start natuurlijk bij de offerte: wat kost zo’n operatie eigenlijk?

Kosten in kaart

In het eerste jaar van mijn traineeship heb ik het uitgezocht. Ik kwam erachter dat een kabel leggen in Amsterdam veel duurder is dan een dorpje achteraf. Samen met een engineer ben ik om tafel gaan zitten om alle kosten in kaart te brengen: materiaal, medewerkers, belastingen.

Veel verantwoordelijkheid

Uit onze rekensommen kwamen goed onderbouwde prijsvoorstellen. En die mag je als trainee dus gewoon presenteren aan het managementteam. Pfff…dan leer je je wel snel ontwikkelen, hoor. Hoe groot het bedrijf ook is, je krijgt gauw veel verantwoordelijkheid bij Alliander.”