De boer op voor een beter milieu

Rolf van der Velde helpt boerderijen te verduurzamen. Als technisch trainee is hij constant op zoek naar slimme oplossingen. Het is veelal maatwerk.

                                                                                                                                                                                                                                      “Friesland Campina wil zijn CO2-uitstoot verminderen, voor een beter milieu. Daarbij valt veel winst te behalen bij de boeren die melk aanleveren. Ik onderzoek daarom hoe zij hun boerderij kunnen verduurzamen.

Slimme oplossingen

Daarbij ga ik op zoek naar slimme oplossingen. Een boer kan bijvoorbeeld zonnepanelen combineren met een kleine windturbine. Die twee wekken niet tegelijk op, zon en wind vullen elkaar mooi aan. Er is altijd energie. Ook kijk ik of het loont om extra zonnepanelen te installeren. Daarvoor moet dan wel het piekvermogen omlaag, anders knallen de zekeringen eruit.

Melkrobot

De technische haalbaarheid daarvan ben ik nu aan het onderzoeken. Daar komt veel rekenwerk bij kijken, ik ga regelmatig de boer op. Het is maatwerk: boeren met een melkrobot hebben een heel ander energieprofiel dan veehouders met een melkmachine. Die melkmachine gaat alleen ’s ochtends en ’s avonds aan. Maar dan schijnt de zon nauwelijks. Bij een melkrobot kiezen koeien zelf wanneer ze gemolken worden, die robot gaat dus de hele dag door. Dan worden zonnepanelen weer interessant.”