De toekomst voorspellen met data-analytics

Ervoor zorgen dat iedereen 24/7 gas en elektriciteit kan gebruiken, is een flinke klus. Steeds vaker gebruiken we data om ons werk beter te snappen, te leren van wat er gebeurt en zelfs om de toekomst te voorspellen. Projectmanager Aukje Sjoerdma legt uit hoe belangrijk data analytics is voor een netbeheerder.

 

Diverse databronnen door elkaar

“Iedere dag verzamelen we duizenden gegevens over onze netwerken. Bijvoorbeeld via rapportages van monteurs of via sensoren in leidingen. Daardoor weten we hoeveel gas wordt getransporteerd of wat de kwaliteit is van een stroomkabel. Met advanced analytics gaan we een stap verder dan het rapporteren van gegevens. We willen de toekomst voorspellen door alle data-puzzelstukjes samen te brengen en verbanden te leggen. Zo kunnen we niet alleen verklaren hoe een storing kon gebeuren, maar ook hoe vaak dit in de komende jaren zou kunnen gebeuren en op welke plekken.”

Haalbaarheidsstudie

“Het mooie bij Alliander is dat we zelf kennis opbouwen. We doen haalbaarheidsstudies en ontwikkelen zelf voorspellende modellen. Wat kunnen we met ruwe data van andere partijen? Welk inzicht krijgen we als we die data plakken op die van onszelf? Vanuit de business gaan we samen met IT aan de slag om data optimaal te benutten. Dat gaat best vlot trouwens, want we werken agile. In korte tijd en met veel focus proberen we vraagstukken op te lossen. Ook iets voor jou?”