Engineering van tekentafel tot bouwkeet

Marc Stam is engineer hoogspanningsinstallaties en momenteel bezig met het detailontwerp van het project Zorgvlied aan de Zuidas. "Mooi dat je werk op zo’n locatie tot leven komt."


“Op deze plek worden steeds meer woningen en kantoren gebouwd. Met als gevolg dat de energievraag inmiddels vergelijkbaar is met die van een middelgrote stad. En door de komst van de Schiphol-Almerelijn wordt er voor de komende jaren nog meer vraag naar elektriciteit verwacht.

Installaties voor de toekomst

Het bestaande energienet moet aansluiten op de toenemende vraag. Daarom wordt het hoogspanningsnet aangepast en breiden wij ook het verdeelstation Zorgvlied uit. En we gaan nog een stap verder. Om het in de toekomst ook mogelijk te maken grotere hoeveelheden energie terug te leveren aan het net, passen we zowel de primaire als de secundaire installatie aan.

Van ontwerp naar bouw

Het eerste gedeelte van het ontwerp is opgeleverd, waardoor het werk zich nu grotendeels op de bouwplaats afspeelt. De grootste uitdaging op dit moment is dat de aansluitingen van de vermogenstransformator op diverse niveaus moeten worden gerealiseerd vanwege ruimtegebrek. Veiligheid en ergonomie voor de medewerker heeft daarbij de hoogste prioriteit.”