Gerrie van Ooyen - monteur bij Liander (3)

Wat is het mooiste project dat je hebt gedaan? 

“Samen met een collega heb ik in de Peuzelaarsteeg in Haarlem, midden in het oude centrum, een laagspanningsgebouw gerenoveerd. Zo’n vijfendertig kabels kwamen daar naar binnen die een groot deel van de binnenstad van elektriciteit voorzien. 
We maakten nieuwe laagspanningsrekken met zo’n twintig richtingen. Al die kabels gingen via die historische, smalle steeg zo de binnenstad in. Hele straten werden eruit gereden en wij groeven geulen waarin we de kabels legden die naar de laagspanningskasten liepen. 

De complexiteit, het nadenken over welke kabel waar naartoe moest en slimmigheden daarin verzinnen was echt een uitdagende klus. En het was spannend, want ging het echt werken wat wij samen hadden uitgevogeld? Als je dan een maat hebt die onwijs goed bij de wekker is, kun je met zijn tweeën geweldig mooi werk maken. Daar ben ik dan echt trots op. 

De sfeervolle locatie in de binnenstad was natuurlijk ook fantastisch. Het voorjaarszonnetje zorgde voor een lekkere temperatuur en af en toe genoten we tijdens een pauze op een stoeltje buiten van een drankje dat we kregen van een jongen van een naastgelegen buurtcentrum. En dan haalde ik voor de lunch samen met mijn maat een lekker broodje bij een bakker en had ik nog wel eens aanspraak. Die levendigheid maakt het werken in een drukke stad zo leuk.

Nu moet ik in de Westzanerpolder meehelpen aan het bouwen van een 50 kV-ondersteuningsstation. Ook een mooie klus. Met vier man zijn we een maand lang bezig met het neerzetten van aggregaten, met het leggen van kabels in de grond en moffen maken. Kabels verbind je onderling met een mof. . De kabels zet je met connectors aan elkaar. Je knipt de  kabels, pelt ze aan en krimpt er een sok overheen.
 
In de buitenlucht werken betekent ploegen in de bagger, met soms de regen om je hoofd. Ik heb altijd de instelling: we gaan niet naar huis voordat dit gemaakt is. Dit werk geeft mij het gevoel dat ik echt leef. Je moet mij niet op een kantoorstoel zetten, want dan ga ik dood.”