Gerrie van Ooyen - monteur bij Liander (4)

Hoe ziet een gemiddelde week van monteur bij Liander eruit?

“Haha, eigenlijk is er niet zoiets als een gemiddelde week voor mij! Soms ga ik weken langs woningen voor kleine aansluitingen en storingen, dan weer zit ik een maand op een project op een afgelegen gebied. 

Doorgaans begint een normale werkdag om acht uur ’s ochtends en eindigt deze om half vijf ’s middags en draai ik van maandag tot vrijdag storingen. Ik rij naar een storing die mijn planner mij doorgeeft, verhelp het probleem en ga door naar een volgende klus. 

Wanneer ik geen storingen heb, stort ik me op ‘vulwerk’: een klus die je tussendoor kan doen wanneer je op een nieuwe opdracht wacht. Bijvoorbeeld onderhoud aan een laagspanningskast. Na twee dagen storingsdienst, kan het zijn dat ik op woensdag ben ingepland om ergens bijvoorbeeld een 10 kV mof te maken. Als ik na vier weken werken de vijfde week storingsdienst heb waarbij ik vierentwintig uur per dag oproepbaar ben, moet ik op de gekste tijden aan de slag. Het is in zo’n week belangrijk om snel te schakelen en flexibel te zijn. Als er geen storing voor me is, krijg ik een klus waar ik zonder probleem van weggeroepen kan worden. 

Wanneer ik aan een langer durend project werk, kan het ook wel eens later worden. Als je een kabel doorknipt, weet je dat je voordat je ’s avonds weggaat, je eerst de spanning terug moet brengen. Die overuren neem je dan weer een andere keer op.”