Hoe ziet een week van een engineer eruit?

Michel Baas, engineer bij Liander:

“Bij Liander werken we volgens ‘het nieuwe werken’. Dat betekent dat er veel meer waarde aan competenties en het volbrengen van een opdracht wordt gehecht, dan aan het maken van uren. Je bent minder gebonden aan kantoortijden en kan je tijd zelf indelen. Dat levert veel vrijheid op, maar ook veel verantwoordelijkheid.

Het is wel zo dat in veel teams één dag in de week heilig is. Dat is de dag waarop de ‘Keek op de Week’, bekend van Van Kooten & De Bie, wordt gehouden. Een meeting waarbij je met het hele team bij elkaar bent.

Daarnaast heb je drie keer per week een dagstart met de projectmanager. Hier bespreek je lopende projecten en worden nieuwe projecten geïnitieerd door de projectmanager. De rest van de week ben je vooral bezig met het maken van afspraken voor projecten.

Uiteindelijk ben ik maar tien procent van mijn tijd kwijt aan het daadwerkelijk ontwerpen. Dat komt, omdat heel veel werkzaamheden binnen Liander gestandaardiseerd zijn. We werken met standaardafmetingen van materialen en daar moet ik in mijn berekeningen mee werken. Als engineer kun je voor alles de meest optimale berekening maken, maar dan komen er te veel soorten en maten op de markt en dat wil je als netbeheerder niet.

Tijd voor gezelligheid is er ook zeker. We beginnen de dag vaak met een bakje koffie om even bij te praten. Dat vind ik uiteindelijk toch heel belangrijk om je werk goed te kunnen doen. Het moet ook gewoon gezellig zijn!”