Hoe ziet een week van een gasmonteur eruit?

Wout - gasmonteur bij Liander

“Een werkweek van een gasmonteur is zeer divers. De ene week werk je volgens een planning en weet je dus van te voren welke werkzaamheden je gaat doen, bijvoorbeeld onderhoud- of saneringswerkzaamheden. Maar bij een wacht- en storingsdienst weet je nooit waar je naartoe gaat, dat vind ik ook zo leuk aan deze dienst."

"Juist die diversiteit maakt het werk leuk. De werksfeer is goed. Soms werk ik alleen, maar meestal werken we met meerdere collega’s aan een klus. Tijd voor koffie en een praatje is er ook, mits het werk dit toelaat.

De krapte op de arbeidsmarkt en het grote tekort aan technisch personeel merken wij ook. Bij ziekte van een collega is het knap lastig om die dienst in te vullen. Voorheen kon je nog bij een aannemer aankloppen maar tegenwoordig lukt dat niet meer. Zij hebben immers ook een tekort aan vakmensen. Hoe het verder moet? Geen idee. Techniek verdient op scholen meer aandacht. Het is namelijk een prachtig vak.

Daarnaast speelt de energietransitie ook een belangrijke rol. Blijft ons werk wel bestaan, als we zoals men zegt, van het gas afgaan? Jongeren die nu een beroepskeuze maken zullen hier zeker rekening mee houden. Ik ben zelf niet bang dat ons werk  stopt. Ik verwacht dat ik tot mijn pensioen werk als gasmonteur en/of alternatieve bronnen.”