Ik kijk met twee brillen: technische en financiële

Frans van Kuijk, programmamanager Smart Grid, bouwt aan de energiehuishouding van de toekomst. Met twee brillen op…

                                                                                                                                                                                                                                             “De reactieve aanpak van storingen – in actie komen als de klant melding doet van een probleem – gaat meer en meer verdwijnen. We zijn ons elektriciteitsnet aan het digitaliseren, zodat we van afstand kunnen zien wat er gebeurt in onze onderstations, transformatorruimtes en middenspanningruimtes. Steeds vaker kunnen we ze ook van veraf bedienen, waardoor er minder storingen ontstaan die ook nog eens minder lang duren.

Niet zomaar experimenteren

Innovatie begint vaak met een wild idee. Daarmee kunnen we niet zomaar in ons net gaan experimenteren, het risico op storingen is namelijk te hoog. Als manager vertaal ik ideeën over digitalisering naar concrete realisatieprojecten. In een geïsoleerde omgeving kijken we of een idee levensvatbaar is. Daarbij kijken we naar duurzaamheid, kosten, effectiviteit, veiligheid en de investeringen die we moeten doen. Pas daarna proberen we de innovatie uit in het veld.

Technisch én economisch

Ik bouw dus mee aan de energiehuishouding van de toekomst. Daarbij kijk ik door een technische bril en een financiële bril. Een innovatie moet allereerst natuurlijk werkbaar zijn, en daarbij stel ik altijd de vraag: wat gaat het opleveren voor Alliander en voor de maatschappij?”

 

Onderweg naar het slimme net van Alliander