Klanten willen vaker zélf energie opwekken

Duurzame energie is hot. Veel klanten willen energie besparen of zelf energie opwekken. Ze stellen nieuwe eisen aan Liander. Karen de Klerk is consultant bij Liander en onderzocht hoe we klanten het beste kunnen helpen.


“Gemak. Daar hebben klanten eigenlijk het meest behoefte aan als het gaat om energie. Gas en elektriciteit zijn een commodity, dat moet het gewoon altijd doen. Als er contact is met Liander dan moet dat gemakkelijk en snel gaan. Daarom is online dienstverlening zo belangrijk.

Van buiten naar binnen

Dit jaar hebben we een nieuwe klantstrategie bepaald. Daarvoor hebben we eerst gekeken wat er in de wereld van onze klanten gebeurt als het gaat om energie.  Wat is bijvoorbeeld het effect van de enorme groei van IT-toepassingen en energie-apps? Hoe willen we omgaan met het ontstaan van communities en lokale duurzame  initiatieven? Maar ook: hoe willen wij ons positioneren in al die veranderingen in de wereld van energie? Uiteraard hebben we veel collega’s en klanten gesproken. Gezinnen, bedrijven en ook lokale energiecoöperaties. Allemaal stellen ze andere eisen aan Liander.

Op koers voor de klant

Met ons beeld van klanten en hun wensen zijn we gaan shoppen in de organisatie. Ja, met mijn werk heb ik écht invloed op hoe Liander met de klant omgaat.”