Koelen met een gaswarmtepomp

Rob Goes is projectleider en maakt dankbaar gebruik van de ruimte bij Alliander om te innoveren. Hij onderzoekt de inzet van een gaswarmtepop voor koeling.

 


“Alliander biedt ruimte om innovaties te ontwikkelen en daarbij technische diepgang te zoeken. Neem bijvoorbeeld het idee voor de gaswarmtepomp. Daarmee kun je datacenters, supermarkten of andere grote ‘energieslurpers’ koelen. Normaal gesproken gebeurt dat met elektriciteit. Maar het koelen vraagt om veel capaciteit van ons net en dat is altijd een forse investering. Dus: waarom niet kiezen voor een warmtepomp die gas omzet in elektriciteit?

Goede bestemming

Een gaswarmtepomp geeft een goede bestemming aan biogas, ook in de warme zomermaanden waarin weinig wordt verstookt. Nu nog ontstaan er in de zomer vaak gasoverschotten die helaas noodgedwongen worden verbrandt, zonder dat iemand er iets aan heeft.

Duurzaam

Zowel vanuit technisch als financieel oogpunt is de inzet van een gaswarmtepomp voor koeling haalbaar. We zijn nu op zoek naar een locatie waar we een proefproject kunnen starten. Om te testen en te laten zien dat kostbare verzwaring van het elektriciteitsnet niet altijd noodzakelijk is. Het kan ook anders. Op een duurzame manier.”