Met Hercules halen we meer uit Big Energydata

Als Strategy Consultant Energy Transition werkt Sander Schoot Uiterkamp samen met zijn IT-collega’s aan het project Hercules. Doel is een betere ontsluiting van data uit het energienetwerk van Alliander. ‘De mogelijkheden zijn straks eindeloos.’

Over dit project

“Met Hercules willen we gebruiksdata van onze klanten monitoren en gebruiken, uiteraard zonder privacyregels te schenden. Denk aan storingsdata en gegevens over het gebruik, maar ook over de teruglevering van energie aan het net.

Data met meerwaarde

We ontsluiten gegevens door gebruik te maken van API’s. De verkregen data is voor uiteenlopende doelen te gebruiken. Bijvoorbeeld voor het detecteren van storingen in een deel van het netwerk. Of voor de planning voor onderhoud of vernieuwing van het net. En door het analyseren van de data kunnen we ook slimme zakelijke adviezen aan grootverbruikers uitbrengen.

Elke gebruiker eigen toegang

Bijzonder aan Hercules is dat de gebruiker rechtstreeks de data uit de bron kan inzien. Maar natuurlijk niet alles: welke aannemer er bij een bepaald project wordt ingeschakeld is niet voor heel veel mensen relevant. Daarom is het noodzakelijk om gebruikersgroepen te definiëren met elk hun eigen toegangsniveau. Zo wordt alle data op dezelfde manier beschikbaar en kan bijvoorbeeld een app-ontwikkelaar daar veel makkelijker mee werken.”

 

 

 

 


Eerste toepassing

"Hercules heeft inmiddels een eerste toepassing waarmee we met een selecte groep klanten pilot draaien. We hebben een Energieatlas voor woningcorporaties gemaakt. Met die atlas kunnen zij per wijk, postcodegebied of bouwjaar zien wat het energieverbruik is in hun woningbestand. Met die informatie kunnen zij bijvoorbeeld bepalen welke wijk het eerst aan renovatie toe is, en welke investeringen het meest nuttig zijn. Daarna kunnen zij ook de effecten van die investeringen volgen. 

De atlas bestond al langer maar in een beperktere vorm. Met Hercules hebben we nu alle verschillende applicaties geïntegreerd en daarbij meet- en klantdata ontsloten. Ook heeft de atlas een nieuw meetdatasysteem en nieuwe functionaliteiten gekregen. De eerste gebruikers zijn enthousiast! Ook vanuit andere netbeheerders is er interesse. 

Met deze eerste toepassing hebben we nu een basissysteem dat ook voor andere toepassingen bruikbaar is. De koppelingen en applicaties zijn er al, nieuwe toepassingen kunnen we zodoende veel sneller ontwikkelen."