Met live data kunnen we vooruitkijken

Data analytics is een nieuw specialisme voor Alliander, vertelt Informatiemanager IT Patrick Koetsier. Verzamelen, analyseren en visualiseren, daar gaat het om.


"Vooruitkijken, dat is eigenlijk het belangrijkste voordeel van data. Bijvoorbeeld wanneer we ontdekken dat het aantal elektrische auto’s toeneemt in luxe wijken. Dan is het natuurlijk slim om hier vooraf grotere transformatoren te plaatsen, zodat we de vraag naar elektriciteit aan kunnen.

Slimme data-analyse met IT

Ik zit nu in het tweede jaar van mijn traineeship en werk als informatiemanager. Het is mijn taak om  geschikte IT-applicaties te vinden waarmee we data kunnen verzamelen, analyserenen visualiseren. Met collega’s van diverse afdelingen ga ik om tafel om hun wensen in kaart te brengen. Op basis hiervan maken we keuzes tussen systemen als SAP,HANA, SPSS of Matlab. Die puzzel leggen we samen.

Dit vak beweegt

Data analytics is een vrij nieuw specialisme in de energiebranche dat steeds belangrijker wordt. Bij Alliander probeer ik mensen bij elkaar te krijgen. De ene specialist richt zich meer op fysische modellen, de ander op data modelleren. Die mix hebben we nodig om competitief te blijven en de beste service te bieden.”