Michel Baas – Engineer bij Liander (2)

Wat is er leuk aan je werk? En wat is er minder leuk?  

“Ik bouw aan infrastructuur. Dat vind ik boeiend. Ik creëer. Ik maak echt iets. Dat heb je ook als je bij een installatiebedrijf zou werken, maar dan werk je alleen binnen. Wij werken zowel op kantoor als buiten. Wat het ook zo leuk maakt is de samenwerking. Ik werk met heel veel partijen samen. Van gemeenten en provincies tot externe opdrachtgevers. Dat samenspel maakt mijn werk interessant. Het geeft voldoening om een project met zoveel partijen in goede banen te leiden. 

Het werk dat wij doen, zie je niet, omdat het allemaal onder de grond zit. Maar het feit dat het licht het doet en blijft doen, komt juist daardoor. Omdat ons netwerk onder de grond zit, hebben we relatief weinig last van storingen. Af en toe een half uurtje daargelaten, maar dagenlang zonder licht kennen wij niet. Dat vind ik tof, want vandaag de dag is elektra en gas toch een primaire behoefte. 

Het klinkt gek, maar minder leuke kanten in mijn werk heb ik niet. Ik zou niet weten wat er is mis met mijn werk. Daarbij moet je misschien meer kijken naar het proces. Binnen Liander is er veel proces- en besluitvorming. Dat is heel normaal bij een groot bedrijf, maar het zorgt er wel voor dat mijn werk soms door regels stagneert. Zelf wil je vaak zo snel mogelijk door, maar om fouten en onnauwkeurigheden te voorkomen, moet je soms wachten. 

Als je mijn werk doet moet je wel met verschillende mensen kunnen omgaan. Je hebt met zoveel mensen te maken dat de soft-skills bijna belangrijker zijn dan je inhoudelijke kennis.”