Nieuw onderstation in Apeldoorn

In Apeldoorn was Richard van der Vegt als montageleider betrokken bij de bouw van een heel nieuw onderstation. In dit station wordt elektriciteit van hoogspanning (150 kV) getransformeerd naar middenspanning (20 kV). De bouw is een complex project en duurde een jaar.

 

“Als montageleider was ik altijd op de bouw aanwezig. Vergelijk mijn job maar met een uitvoerder in de bouw. Je bent een vraagbaak voor iedereen die ter plaatse op het project aan het werk is. En nog belangrijker: ik was verantwoordelijk voor de veiligheid.”

Een goed begin van de dag

“Iedere dag startten we met een dagstart. Dan bespreken we met het team de werkzaamheden van die dag en de veiligheidsvoorschriften die gelden. Je moet je voorstellen dat er tegelijkertijd mannen in hoogwerkers werken en anderen kabels trekken. Dat moet wel veilig gebeuren.”

Complex bouwwerk

“De bouw van dit station heeft ongeveer een jaar tijd gekost. We zijn gestart met alle primaire componenten die buiten staan. Die bouwen we exact volgens de tekening. En als er wijzigingen zijn, dan pas ik de tekeningen aan en geef ik de instructies. Toen de primaire installatie klaar was, zijn we gestart met de secundaire componenten. Denk aan de besturing en de beveiliging. Pas toen alles gebouwd was, begon het grote testen. Er wordt niets aan het toeval overgelaten.”

Op naar een nieuw project

“Binnenkort start ik op een nieuw project in Apeldoorn waar we een 50kV station ombouwen naar 20kV. Ik werk dan weer in de rol van montageleider. Dat is leuk werk, omdat je van alles regelt. Maar je moet het ook durven om beslissingen te nemen. Als je met spanning werkt, moet alles volgens de regels gebeuren om risico’s te voorkomen. Ja, in mijn vak moet je wel je mannetje staan.”