Nu investeren in het net of over 3 jaar?

Sophie Paulides begon als financieel trainee bij Alliander en groeide snel door tot controller. Ze adviseert niet alleen over finance, óók over strategie.


"Is dit het moment om te investeren in een nieuwe techniek voor middenspanning? Of kunnen we beter wachten op innovaties in de komende twee jaar? Wat zijn de risico’s in het werk én wat is financieel het meest gunstig? Ik zit aan tafel bij het management om samen dit soort vragen te beantwoorden.   

Finance = core business

Na je financiële traineeship kies je voor Business Control of een meer specialistische functie, bijvoorbeeld bij Corporate Reporting & Planning. Ik koos voor het eerste, omdat ik je dan echt ziet wat er in het bedrijf gebeurt. Je praat mee over de core business. Ik ga bijvoorbeeld in gesprek met de business over de maandelijkse business review. Wat zijn de bedrijfseconomische kansen en risico’s? En waar moet het accent liggen in de komende maand?

Intern netwerken

Ongeveer 50% van mijn tijd zit ik bij de business. Dat vind ik handig, omdat je dan veel hoort en je kunt makkelijk even aanschuiven aan het bureau van een collega. Zij leren mij iets van de techniek en probeer mijn expertise ook te vertalen naar thema’s waar zij mee bezig zijn. We moeten twee werelden bij elkaar brengen. Het helpt als je elkaar dan vaker ziet. En je bouwt gelijk aan je interne netwerk.”