Ontwerp onze private cloud

Michel Voogt is teammanager bij IT en werkt met zijn team aan een private cloud voor Alliander. Het is een supersnel software defined Datacenter dat voldoet aan al onze security-eisen.


“Thuis maak je een hotmail-account in no-time aan en een app kun je ook snel downloaden. Waarom zou dat op het werk dan niet kunnen? Bij Alliander werken we aan een private cloud; een soort eigen datacenter. Hiermee kunnen we snel nieuwe infrastructuur services aanbieden en worden servers en platformen volledig automatisch bij gebruikers geïnstalleerd. Je kunt binnen een paar minuten aan de slag. Kijk, daar maak je collega’s blij mee.

Linux, Microsoft of complete databases?

Het maakt niet uit wat je wilt bestellen. Wij bouwen een Cloud Management Platform dat heel flexibel is. Veel functionaliteiten in een Public Cloud van Amazon, Google of Azure leveren wij straks ook vanuit onze private cloud. Als gebruiker maak je zelf een virtuele server aan, aangevuld met een operating system naar keuze (Linux of een Microsoft variant). Een belangrijk voordeel is dat het een on-premise oplossing is. Onze data is veilig in eigen beheer en we voldoen aan alle security-eisen.

Petabyte aan data

De basis van ons platform staat en nu moeten we het helemaal op maat afbouwen, verder automatiseren en ontwikkelen. Daarna zijn we klaar om alles over te zetten: 1200 hosts en een petabyte aan data.”