"Op alle vlakken word je uitgedaagd"

Banen waren er genoeg toen Jori afstudeerde. Maar solliciteren op een ‘echte’ baan was voor hem niet aan de orde. Hij koos bewust voor een traineeship. "Bij Alliander wil ik erachter komen wat ik echt wil. Ga ik straks aan de slag als consultant, of wil ik aan fysieke projecten werken? Hier kan ik dat uitzoeken."

Jori studeerde technische bestuurskunde en richtte zijn aandacht vooral op het energie- en industriedomein. Met die ervaring is hij aan de slag gegaan als technisch trainee. Hier kan hij werken aan de fysieke infrastructuur en komt zijn technische kennis goed van pas. 

‘Mooie afwisseling’

"Ik ben gestart bij Qirion waar ik werkte aan het op afstand bedienen van windturbines. Dat helpt overbelasting van het net voorkomen, als het bijvoorbeeld én hard waait én als de zon schijnt. Als je automatisch een signaal krijgt, kun je actie ondernemen en daarmee het net beschermen."

Inmiddels is hij bezig aan zijn volgende opdracht, die voert hij uit binnen de Operatie. "Dat had ik mezelf voorgenomen. Ik wil weten hoe het is voor mensen die het massale werk verzetten, die onder druk werken. Ik wil weten hoe het buiten gaat, dat is tenslotte onze core business. Eerst was ik meer innovatief bezig, binnen de Operatie krijg ik dingen voor elkaar. Dat is een mooie afwisseling."

'Mooie basis'

Jori hoeft niet te verwachten dat hij alles in z’n eentje moet opknappen. Collega’s bereiden hem voor zodat hij straks zelfstandig het werk kan doen. "Als trainee krijg je direct verantwoordelijkheden, maar ook de hulp die je nodig hebt." Daarnaast kun je rekenen op steun van mede-trainees. "Er is veel onderling contact en je kunt bij elkaar aankloppen als je vastloopt."

Voor Jori is het duidelijk: "Het is super leuk om trainee te zijn, om jezelf zo snel mogelijk te ontwikkelen. Je wordt op alle vlakken uitgedaagd, ook persoonlijk. Veel dingen die je leert tijdens trainingen, kun je direct toepassen in de praktijk. Dat levert een mooie basis op."