Samen duurzaam in Lochem

Ben Tubben is projectmanager bij Alliander. Samen met een lokaal energiebedrijf en bewoners werkt hij in Lochem aan de energievoorziening van de toekomst. "Hoe klanten wonen, werken en reizen heeft gelijk invloed op ons netwerk."


Keiharde techniek en IT

"Leren, dat is het belangrijkst. We gaan aan de slag met nieuwe technieken, apparaten en systemen. Denk aan energie-apps of accu’s om energie op te slaan. En we kijken dan hoe klanten het gebruiken. Deelnemers aan het project rijden nu bijvoorbeeld  in elektrische auto’s van ons. Gewoon als proef om te kijken wat er gebeurt in ons netwerk als ze allemaal om 6 uur de accu opladen. Het werk van mijn team in Lochem kun je verdelen in drie dingen:  geavanceerde techniek, nieuwe IT en klantwensen.

Van straat A naar B

Hoe dik moeten elektriciteitskabels zijn om te voldoen aan de vraag? Hoe kunnen we zonne-energie van het dak gelijk naar de koelkast of wasmachine brengen? Wat gebeurt er met duurzame energie als de zon een dag niet schijnt? Met dát soort vragen zijn we bezig. We experimenteren en plaatsen sensors bij kabels en leidingen om de route van energie te volgen. Het is onze uitdaging om energie ook in de toekomst efficiënt van opwek in straat A naar verbruik in straat B te brengen.”


Stresstest succesvol

“In Lochem hebben we laatst een succesvolle stresstest uitgevoerd, om te kijken in hoeverre we het net konden belasten. We zochten doelbewust de grenzen van het elektriciteitsnet op. Drie straten werden maximaal belast, door auto's op te laden en met de hele straat pizza's te bakken die gratis werden uitgedeeld. Ook andere elektrische huishoudapparatuur werd massaal aangezet. De voltage kwam onder het landelijk toegestane gemiddelde en de stroom viel uit. We kunnen dus niet allemaal op het zelfde moment een pizza in de oven bakken én onze elektrische auto opladen. Een les voor de toekomst. Het was voor het eerst in Nederland dat de stroomvoorziening op deze manier werd getest. Dat is hard nodig, want in de toekomst zullen er waarschijnlijk veel meer elektrische auto's rondrijden en zal er in binnenshuis ook steeds meer stroom worden gebruikt voor huishoudelijke apparaten. Daardoor wordt het elektriciteitsnet veel zwaarder belast dan nu het geval is. Na de stroomuitval is Liander uiteraard meteen aan de slag gegaan om Lochem weer van stroom te voorzien.”