Slim denken over digitalisering van ons netwerk

Steeds vaker komt er een IT-component kijken bij de werkzaamheden van Alliander als netbeheerder. Informatiemanager Fabian Mentink helpt mee aan de digitalisering van ons net.


“Alliander bouwt aan een slim energienet. Hiermee kunnen we energie beter volgen en besturen in het net. Voor klanten hebben die ontwikkelingen ook voordelen, zoals minder en kortere stroomstoringen en meer mogelijkheden om duurzame zonne- of windenergie terug te leveren aan Alliander. Handig, want klanten worden steeds vaker zelf energieproducenten.

Volop innovatie

Als informatiemanager ben ik veel bezig met innovaties. Met mijn collega’s bedenk ik wat er nodig is om ons netwerk te digitaliseren. Waar liggen de behoeftes en hoe vertalen we die naar ICT-oplossingen? En welke IT-systemen zijn nodig om de digitalisering vorm te geven?

Zelf experimenteren

Alle innovaties die we bedenken kunnen we testen in ons LiveLab. In deze leer- en testomgeving kunnen we experimenteren met nieuwe instrumenten, telecom, IT-systemen, bedrijfsprocessen en een passende organisatie. Het is al bijzonder dat ik mee kan werken aan de energievoorziening van de toekomst, maar het is vooral heel uitdagend om een heel bedrijf mee te nemen in dat proces."