Wat doet een monteur in opleiding bij Liander?

Simone de Peuter, monteur in opleiding bij Liander

“Ik ben monteur in opleiding. Dat houdt in dat ik bij Liander een meerjarig opleidingstraject tot elektromonteur volg. Gedurende mijn werkweek heb ik gemiddeld 1 à 2 dagen per week opleiding, zowel theorieles als praktijkles op ons oefenveld. Dit is een praktijkveld in de buitenlucht waarbij de werkelijke situatie zo goed mogelijk is nagebouwd. Je oefent in weer en wind en ervaart hoe het echte werk in de praktijk er aan toe gaat. Ik werk altijd samen met een begeleider (werkverantwoordelijke) om bijvoorbeeld zo veilig mogelijk schakelwerkzaamheden in een laagspanningsruimte uit te voeren.


Soms kijken vrienden me raar aan als ik vertel wat voor werk ik doe. Maar ik vind het gewoon een hartstikke mooi vak. Mensen kennen Liander niet erg goed, en als ik dan vertel dat ik monteur ben, vinden ze dat bijzonder omdat dit werk meestal door mannen wordt gedaan. Ik zeg vaak dat ik werk aan de meterkast in de wijk en dan begrijpen ze het wel ha, ha. Als je teveel over de inhoud van je werk vertelt, begrijpen mensen vaak niet meer waar het over gaat.


Ik leer veel van collega’s in het veld. Mijn begeleider helpt me in mijn dagelijkse werkzaamheden. Ook mijn opleidingsdocent begeleidt mij van theorie naar praktijk, dat is erg fijn. Met hem spar ik ook over mijn studieopdrachten.